matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykonaj dzialanie
m.:
2x − 1
x
2
+ 16
1−
+
=
x + 2
x
2
− 4
14 lis 23:42
Eta:
założenia x+2≠0 i x
2
−4≠0 => x€ R\ {−2,2} x
2
−4= (x+2)(x−2) −−− to wspólny mianownik
(2x−1)(x−2)+(x
2
+16)
2x
2
−4x−x+2+x
2
+16
=
=... dokończ
(x+2)(x−2)
(x+2)(x−2)
15 lis 00:03