:P
ICSP: Witaj
Trivial
14 lis 22:37
Eta:
hihi
14 lis 22:42
ICSP: Eta ty też możesz mi pomóc
14 lis 22:43
ewka: mi tez mozecie pomoc
14 lis 22:44
Godzio: Mi też nie zaszkodzi pomoc
14 lis 22:49
ICSP: Godziu gdybym był wstanie ci pomóc to bym pomógł
14 lis 22:49
ICSP: o
Vax przyszedł

On na pewno będzie chciał mi pomóc

Akurat mam dwa zadanka
14 lis 22:50
Eta:
14 lis 22:51
Godzio:
Wiem wiem

, a tak w ogóle co masz teraz na analizie ?
14 lis 22:51
ICSP: rozwinięcie kolegi na L. Nie piszę pełnego nazwiska bo nie chcę pomylić.
Zad1.
Rozwiąż równanie:
x+y+z = 3
x
2 + y
2 + z
2 = 3
x
3 + y
3 + z
3 = 3
Przypomnę że polecenie to rozwiąż nie podaj odpowiedź
14 lis 22:52
Eta:
Nie wiem czemu? ....ale strasznie mnie rozbawiasz
ICSP
14 lis 22:52
ICSP: Rozbawiam? Niby czym
14 lis 22:54
rumpek: Pewnie chodzi o ...... "rozwiąż nie podaj odpowiedź"
14 lis 22:56
Eta:
14 lis 22:57
ICSP: to nie jest śmieszne.
Jak zacząłem wyznaczać wzór na (a+b+c)3 to gdy nie zmieściłem się 2 5 linijkach sobie
odpuściłem.
14 lis 22:58
Godzio:
A tak:
x + y + z = 3
x
2 + y
2 + z
2 = (x + y + z)
2 − 2(xy + xz + yz) = 9 − 2(xy + xz + yz) = 3 ⇒ xy + xz + yz = 3
Podstawiając do drugiego równania mamy:
x
2 + y
2 + z
2 = xy + xz + yz a z tego :
(x − y)
2 + (y − z)
2 + (x − z)
2 = 0 co nam daje, że x = y = z więc:
x + y + z = 3x = 3 ⇒ x = 1 = y = z
Sprawdzenie dla 3 równania:
x
3 + y
3 + z
3 = 3x
3 = 3 * 1 = 3 − ok

Odp: x = 1,y = 1, c = 1
Trochę tandetne rozwiązanie
14 lis 22:59
Eta:
No i
ICSP się załamie, że na to nie wpadł ?
14 lis 23:01
ICSP: się załamał że tego nie rozumie
14 lis 23:02
Vax:
{x+y+z = 3
{x2+y2+z2 = 3
{x3+y3+z3 = 3
Z 2 równania:
3 = x2+y2+z2 = (x+y+z)2−2(xy+yz+zx) = 9−2(xy+yz+zx) ⇔ xy+yz+zx = 3
Z 3 równania:
3 = x3+y3+z3 = (x+y+z)(x2+y2+z2−xy−yz−zx)+3xyz = 3xyz ⇔ xyz=1
Mamy więc:
{x+y+z = 3
{xy+yz+zx=3
{xyz=1
Zdefiniujemy wielomian o pierwiastkach x,y,z:
W(t) = (t−x)(t−y)(t−z) = t3−t2(x+y+z)+t(xy+yz+zx)−xyz = t3−3t2+3t−1 = (t−1)3, czyli ma on
pierwiastek potrójny 1, skąd rozwiązaniem układu jest trójka (x,y,z) = (1,1,1).
14 lis 23:03
Godzio: Czego nie rozumie

?
14 lis 23:03
rumpek: Fachowiec przyszedł
14 lis 23:03
Vax: Oj za późno
14 lis 23:03
Godzio:
Sory
Vax byłem szybszy
14 lis 23:04
Eta:

dla "fachowca"
14 lis 23:05
ICSP: To trzecie równanie to mnie dobiło

Ogólnie zadanie z wykorzystaniem wzorów Viet'a.
Chce ktoś się pobawić z jeszcze jednym?
14 lis 23:05
Godzio:
Vax a moje rozwiązanie jest w ogóle poprawne ?
14 lis 23:05
Daromir: Od 2giego równania odejmujemy 2* pierwsze
x
2−2x+y
2−2y+z
2−2z=3−6
(x−1)
2+(y−1)
2+(z−1)
2=0 wtedy i tylko wtedy gdy x=1 , y=1, z=1.
Nie wiem co z trzecim równaniem, trójka jak widać je spełnia, tylko nie wykorzystuję go do
rozwiązania.
Moje widzę też jest do bani.
14 lis 23:06
Vax: Tak, Twoje jest poprawne
ICSP no to możesz dać
14 lis 23:07
ewka: pomozecie ewce

? kolejny raz ?
14 lis 23:08
Godzio: Pomogli już
14 lis 23:08
ICSP: trzymajcie jeszcze to.
Rozłóż wielomian za pomoca wzorów Cardano.
x
3 − 7x + 6
http://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_sze%C5%9Bcienne
i tutaj chciałem użyć metody kiedy współczynniki są rzeczywiste czyli liczę deltę.
później znajduję wzór na r i wychodzi r = U{7
√21{9}
później wstawiam do wzoru na cosq
i tutaj kończę. Mam zapewne gdzieś błąd rachunkowy
14 lis 23:09
Godzio:
Do dupy przykład do wykorzystania takich wzorów
14 lis 23:11
ICSP: Godziu ja się uczę na prostych przykładach

Przecież nie znajdę brzydkich pierwiastków skoro nawet prostych nie potrafię znaleźć.
14 lis 23:12
Eta:
Godzio bo Cię zablokuję za takie słownictwo
14 lis 23:13
Godzio:
Ale to nawet jeśli, jest sens to z Cardano liczyć ? Nie lepie zrobić podstawienie:
| | p | |
x = y − |
| ? Kuć te wzory na wielomian 3 stopnia to jest udręka, a takie bezsensowne |
| | 3y | |
podstawianie i liczenie komicznych działań nic nie uczy
14 lis 23:15
Godzio:
Oj, przepraszam
14 lis 23:16
ICSP: Raz zrobię przykład i wzory już umiem.
Zresztą tak samo miałem z metodą Ferrariego.
14 lis 23:17
Vax: | | p | |
Tutaj już nie trzeba podstawiać x = y− |
| , tak się podstawia, jak mamy wielomian postaci |
| | 3y | |
x
3+ax
2+bx+c, tutaj podstawiamy x=u+v i sprowadzamy je do wzorów Vietea równania
kwadratowego. Ale w zupełności się z Tobą zgodzę
Godzio, nie ma sensu się uczyć tak
długich wzorów, bo po pierwsze łatwo się w nich pomylić, a po drugie lepiej po prostu
zapamiętać schemat postępowania w takich wielomianach, przy postaci W(x) = x
3+ax
2+bx+c
| | a | |
podstawiamy x = y− |
| , a przy W(y) = y3 + py + q podstawiamy y = u+v i sprowadzamy do |
| | 3 | |
wzorów Vietea, tak moim zdaniem jest o wiele prościej

x
3 − 7x + 6 = 0
x = u+v
(u+v)
3 − 7(u+v) + 6 = 0
u
3+v
3+(u+v)(3uv−7) + 6 = 0
{u
3+v
3 = −6
Są to wzory Viete dla trójmianu o pierwiastkach u
3,v
3:
| | 1372 | | −400 | |
Δ = 36 − |
| = |
| |
| | 27 | | 27 | |
| | 10i | | 2i | |
z = −3 ± |
| = (1± |
| )3 |
| | 3√3 | | √3 | |
| | 2i | | 2i | |
x = u+v = 3√z1+3√z2 = 1+ |
| +1− |
| = 2 |
| | √3 | | √3 | |
14 lis 23:23
Godzio:
Ale to podstawienie daje nam od razu równanie kwadratowe prawda

?
14 lis 23:31
Vax: Odpowiednio grupując dostajemy równości, które są wzorami Vietea dla równania kwadratowego,
skąd już możemy zapisać jego postać − obchodzą nas tylko jego pierwiastki, więc możemy
założyć, że współczynnik kierunkowy jest w nim równy 1
14 lis 23:43
Trivial: Witaj ICSP.
14 lis 23:56
Godzio:
Trivial co do zadań, jako jedyny miałem maxa ze wszystkiego, dzięki
15 lis 00:11
Eta:
Gratulacje


..... myślałam,że "Vaxa"
15 lis 00:16
Godzio: hehe

można gratulować, ale
Trivialowi
15 lis 00:31
Eta:
Dobranoc Wszystkim
15 lis 00:38
Godzio: Dobranoc

Ja się męczę dalej z moją wypukłością ...
15 lis 00:45
Trivial: kekeke.
15 lis 14:47
Mariusz: Podstawienie którego chciał użyć Godzio działa i dostajemy równanie kwadratowe zaraz po
podstawieniu tyle że trzeba uważać na zerowe pierwiastki
równania kwadratowego którego dostaniemy
Jeżeli więc koniecznie chcemy tego podstawienia użyć to proponuję najpierw sprawdzić
czy wzorami skróconego mnożenia nie da się wyjściowego wielomianu rozłożyć
Podstawienie którego używamy z Vaxem jest o tyle lepsze że nie trzeba uważać na zerowe
pierwiastki równania kwadratowego a pogrupowanie równania i przekształcenie go w układ równań
który będzie wzorami Viete' trójmianu kwadratowego jaki to problem ?
17 gru 12:36