delta mi wychodzi ujemna, a w ksiazce jest odpowiedz 60
bbpp: pogubiłam się, proszę o pomoc
w odpowiedziach jest 60
mi delta wychodzi ujemna (−4700) więc teoretycznie brak rozwiązań.... gdzie jest błąd?
pełna tresc zadania:
pociag mial pokonac trase miedzy dwoma miastami w czasie okreslonym w rozkladzie jazdy. Z
powodu awarii zostal zatrzymani na pol godziny na stacji posredniej. Pozostale 120 km
przejechal z szybkoscia wieksza o 20 km/h nadrabiajac powtale opoznienie. Uzasadnij, ze
srednia szybkosc pociagu wedlug rozkladu jazdy oblicsymy, korzystajac z rowania:
| 120 | | 1 | | 120 | |
| + |
| = |
| oblicz te szybkosc. |
| v+20 | | 2 | | v | |
| | 1 | |
obliczajac wychodzi mi − |
| − 10v − 2400=0 |
| | 2 | |
licząc z tego deltę wychodzi mi −4700, nie wiem gdzie mam bład....
14 lis 22:30
Eta:
(260+v)*v= 240(v+20)
otrzymasz: v
2+20v−4800=0 Δ= 19600
√Δ= 140
v
1= 60 bo v
2 <0 −−−odrzucamy
14 lis 22:38
bbpp: wielkie dzieki eta!
Powiedz mi proszę, jesli mozesz, abym wiedziała na przyszlość dlaczego jeśli na poczatku
| | 1 | | 120 | |
zamiast |
| rozszerzyć do wspolnego mianownika z |
| tak jak zrobiłas Ty, ja |
| | 2 | | v+20 | |
| | 1 | |
przeniosłam |
| na druga strone równania. Dlaczego nie mogłam tego zrobić. Rozwiazujac w |
| | 2 | |
ten sposób nijak nie wychodził mi taki wynik. Taki byl mój tok rozumowania:
jak sprowadziłam do wspólnego mianownika wyszło
| 120v−120v+2400 | | 1 | |
| = − |
| |
| v2 + 20v | | 2 | |
| 2400 | | 1 | |
| = − |
| / * (v2 + 20v) |
| v2 + 20v | | 2 | |
czyli finalnie
liczac w ten sposób delta mi wychodziła −4700, no nie mam pojecia gdzie jest błąd


?
| | 1 | | 1 | |
dlaczego rozszerzajac |
| przez (v+20) wychodzi dobrze, ale przenoszac juz |
| na |
| | 2 | | 2 | |
druga strone równania sie nie da? Czy ja cos zle liczę, czy tez jest jakas zasada, która mówi,
ze tej jednej drugiej przenieśc nie mogłam?
14 lis 23:15
Eta:
Oczywiście,że tak można.
Teraz pokazuję gdzie błąd( bardzo często popełniany)
w liczniku
120v −120(v+20)= 120v −120v −2400
14 lis 23:19
bbpp: no to jestem w domu! wielkie dzięki!
jestem matką licealistki, przez 20 kilka lat miałam prawo zapomnieć pewne zasady, a trochę lipa
jak mama nie umie córce wytłumaczyć zadania z matematyki i sama nie wie gdzie popełniła
błąd

jeszcze raz dzięki. na przyszłość będę mądrzejsza

a tak na marginesie internet to potęga
za moich czasów..... hehehe
pozdrawiam
14 lis 23:26