tylko rozwiązać
bry: Jak ja mam to policzyć |2x−log100
3|+|x| ? Proszę o szybką pomoc



!
14 lis 22:21
ZKS:
|2x − log (102)3| + |x| = |2x − 6log 10| + |x| = |2x − 6| + |x| = 2|x − 3| + |x|
14 lis 22:24
bry: Tyle już zrobiłam niewiem co dalej
14 lis 22:26
bry: Aaa bo się równa 7
14 lis 22:27
bry: To jest równanie
14 lis 22:28
Aga: Rozwiąż w trzech przedziałach.
14 lis 22:29
bry: Rozpisać z definicji tak
14 lis 22:30
Aga: 10x<0
−2(x−3)−x=7
20 x∊<0,3)
−2(x−3)+x=7
30
x∊<3,∞)
2(x−3)+x=7
W każdym przypadku sprawdż, czy rozwiązanie należy do przedziału
14 lis 22:36
bry: Okej dzięki
14 lis 22:38