Rozłóż na czynniki
mat: rozłóż na czynniki
x3−19x+30
14 lis 21:59
mat: pomoże ktoś?
14 lis 22:03
nauczycielka: czy nie ma zadnego błędu..?
14 lis 22:05
Tadeusz:
podziel przez (x−3)
14 lis 22:05
Daromir: x3−3x2+3x2−9x−10x+30=0
x2(x−3)+3x(x−3)−10(x−3)=0
(x2+3x−10)(x−3)=0
(x−2)(x+5)(x−3)=0
14 lis 22:05
Aga: Wskazówka x=−5
Dalej masz do wyboru dzielenie przez x+5 lub tabelka
14 lis 22:06
Daromir: To =0 jest chyba nie potrzebne, to już chyba z przyzwyczajenia
14 lis 22:07
mat: ale skąd Ci się kwadraty wzięły?
14 lis 22:09
Tadeusz:
x3−19x+30=(x−3)(x+5)(x−2)
14 lis 22:10
Daromir: Kwadraty się redukują do zera, więc można je wstawić. Były po prostu potrzebne do grupowania to
je wstawiłem.
14 lis 22:13
mat: Ja mam chyba zaćmę umysłowa dziś Tadeusz możesz przedstawić cały ciąg obliczeń?
14 lis 22:14
mat: dzięki wielkie
14 lis 22:20