nierowność kwadratowa
1234: mam pytanie : rozwiąz nierówność Ix
2 − 6xI < 9
delta ma byc większa bądź równa zero, więc, mam mz x=0 lub x=6
1) x należy (−
∞, 0> U <6, +
∞) czyli Ix
2 − 6xI=x
2 − 6x , mz, x= 3− 3
√2 lub x= 3+ 3
√2
i x należy ( 3− 3
√2, 3+ 3
√2 )
i tu już nie wiem jakie ma być rozwiązanie

2) x należy (0, 6) więc Ix
2 − 6xI=−x
2 + 6x
i mi wyszlo jedno miejsce zerowe x=3
i tu tez nie wiem jakie bedzie rozwiązanie ; /
1)v2) rozwiązanie w odpowiedziach jest x należy ( 3− 3
√2, 3 ) U (3, 3+ 3
√2)
i nie mam pojecia dlaczego, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć ?
14 lis 21:54
Aga: x2−6x<9 i x2−6x>−9
Rozwiązujesz te nierówności
Odp.część wspólną ich rozwiązań
14 lis 21:57
konrad: 1. wyznacz część wspólną rozwiązania i przedziału
2. rozwiązaniem jest R\{3}; zrób to samo c o w p. 1
14 lis 22:00
Tadeusz:
−9<x2−6x<9
x2−6x−9<0 ... lub ... x2−6x+9>0
14 lis 22:03
1234: więc z tej pierwszej nierówności, którą napisałaś wyszło mi, że x należy (3− 3√2, 3+ 3√2), bo
ta nierówność ma byźć mniejsza od zera, tak? i to bedzie rozwiązaniem tego 1
a w drugiej x =3
a więc wspólną cześć ich rozwiązań bedzie ( 3− 3√2, 3 ) U (3, 3+ 3√2) , tak?
14 lis 22:09
1234: acha, już chyba wiem, więc w tym drugim będzie z wyjątkiem 3, bo to jest otwarty przedział,
tak?
14 lis 22:11
1234: dzięki za pomoc xD
14 lis 22:27