trygonometria
OLA: mam problem z taką nierównością
cos2 2x + sin 2x ≥1
_______________
Pomyślałam, że można skorzystać z wzorków i powstanie:
(cos2x − sin2x)2 + 2sinxcox ≥1
Po 2: pomyślałam jeszcze że gdyby pomnożyć "jedynkę trygonometryczną *(−1) wtedy otrzymamy że
cos2x−sin2x = −1 ( nawet nie wiem czy tak wolno sobie zrobić ) i wtedy mamy:
1+2sincosx≥1 czyli −−−−> 2sinxcox≥0
na tym się moje pomysły kończą, które przypuszczam że są błędne
PROSZĘ POMÓŻCIE
14 lis 21:48
sushi_ gg6397228:
wstaw za cos2 2x= 1− sin2 2x (jedynka trygonometryczna)
14 lis 21:51
Aga: Jedynka trygonometryczna
sin22x+cos22x=1
14 lis 21:52
OLA: i później przyjąć że sin2x to " t " ?
14 lis 22:01
Aga: tak.
14 lis 22:03
OLA: okok, no to dziękuje za pomoc !

niepotrzebnie tyle wymyślałam kombinacji
14 lis 22:04