matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosta pochodna
Chvdy:
(2a+b)
2
mam obliczyc pochodna zmiennej a z wzoru s=
c
s
=
a
wiem ze mam skorzystać z wzoru na iloraz zmiennych ale coś mi nie wychodzi prosiłbym o rozwiązanie i jakiś komentarz.
14 lis 21:39
Aga:
4(2a+b)
c
tak Ci wyszło?
14 lis 21:45
Chvdy:
8a
i nie wiem gdzie robię błąd bo Twoje rozwiazanie jest pewnie dobre
c
14 lis 21:50
Chvdy:
ponawiam prośbę o obliczenie
14 lis 23:47
Eta:
u
2
s=
gdzie u= 2a+b
c
(u
2
)
'
2u
2(2a+b)
2(2a+b)
4(2a+b)
s
'
=
*u
'
=
*u
'
=
*(2a+b)
'
=
*2=
c
c
c
c
c
tak jak podała
Aga
Pozdrawiam
14 lis 23:55