z cyfr...
mala: z cyfr {1,2,3,4,5,6,7} losujemy trzy cyfry bez zwrotu. Na ile sposobów możemy utworzyć liczby
trzycyfrowe większe od 555, w których cyfry nie powtarzają się.
14 lis 21:32
Daromir: 2*6*5+2*5=70
14 lis 21:40
Aga: wyszło mi 94
14 lis 21:40
Aga: 94 źle, a 70 dobrze.
14 lis 21:42
Eta:
Najpierw wszystkie zaczynające się 6 lub 7 −−− 2 możliwości na pierwszym miejscu
na drugim jedna z sześciu ( bo bez pierwszej
na trzecim jedna z pięciu ( bo bez pierwszej i bez drugiej
czyli 2*6*5= 60 takich liczb
teraz pozostają zaczynające się na 56 lub 57 −−− 2 możliwości na obydwa miejsca
na ostatnim miejscu jedna z pięciu pozostałych
2*5= 10 takich liczb
r−m: 60+10= 70 takich liczb
14 lis 21:42
Daromir: A pierwsza cyfra którą wylosujemy stoi na miejscu setek, czy na dowolnym miejscu? Ja nie
uwzględniłem innej możliwości, może stąd różne wyniki...
14 lis 21:44
mala: dziekuje bardzo

jednak dobrze wyliczylam bo wlasnie nie bylam pewna w wynik sie zgadza 70
14 lis 22:11