GRANIASTOSŁUPY
Anna: Prosiłabym o szczegółowe rozwiązanie tego zadania, abym mogła je przeanalizować, z góry bardzo,
bardzo dziękuję !
W prostopadłościanie ABCDA1B1C1D1 podstawa ABCD jest kwadratem. Wysokość C1E trójkąta
BC1D1 dzieli przekątną D1B na odcinki długości ;
|D1E| = 2 dm
|EB| = 8 dm
Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
14 lis 21:21
Patrick:
8 cze 21:12
pigor: ..., otóż niech dla skrócenia zapisu a − dł. krawędzi podstawy
(boku kwadratu), H − dł. wysokości prostopadłościanu i CE
1=h,
to
Vp=a2H= ? , a z tw. o wysokości względem przeciwprostokątnej
Δ BC
1D
1, tw. Pitagorasa i warunków zadania :
h2=8*2 i
h2=a2−22 i
a2+H2+a2=(8+2)2 ⇔
⇔ h
2=16 i a
2=16+4 i 2a
2+H
2= 10
2 ⇒ (**)
a2=20 i 40+H
2=100 ⇒
⇒ H
2=60=4*15 ⇒
H= 2√15 , stąd z (**) i (*)
Vp= 20*2
√15=
40√15
odp.
Vp= 40√15 dm3 − szukana
objętość prostopadłościanu . ...
8 cze 22:11