Oblicz kolejne wyrazy CIągów
Nie Uk: Iloczyn Piątego i Jedenastego wyrazu ciągu geometrycznego an jest równy 4.
Oblicz iloczyn 15 początkowych kolejnych wyrazów tego ciągu.
17 mar 18:27
Eta:
a5= a1*q4 a11= a1*q10
więc a12 * q15 = 4
iloczyn 15-tu początkowych to:
a1* a1*q*a1*q2*a1*q3 *......... * a1*q14
=a115* q 15*7 bo:
suma wykładników q to : 1 + 2 + 3 + 4 + .... + 14
czyli suma ciągu arytm
więc S14 = ( 1 + 14)*14/ 2 = 15 *7
zatem mamy:
a115 *q15*7 =a1* ( a12*q15)7= a1*47
Odp: iloczyn 15- stu wyrazów tego ciągu jest
a1*47
17 mar 18:44
Nie Uk: DZIEKUJE
17 mar 18:57
Eta: ok

Ucz się, ucz! "wiedza to potęgi klucz"
17 mar 19:01