zadanie
Arek: Uzasadnij,że dla dowolnej liczby całkowitej m liczba m3 − m jest podzielna przez 3 .
14 lis 20:47
Daromir: m3−m=m(m2−1)=m(m−1)(m+1) − iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, z których
przynajmniej jedna jest podzielna przez 3.
14 lis 20:51
konrad: m3−m=
m(m2−1)=
m(m−1)(m+1)
jest to iloczyn trzech kolejnych liczb, a 3 kolejne liczby są podzielne przez 3
przy czym jest prawdziwe tylko m∊Z\{−1,0,1}
14 lis 20:51
ICSP: jak to?
przecież 0 jest podzielne przez 3.
14 lis 20:52
lenka: m3−m=m(m2−1)=m(m−1)(m+1) = (m−1)m(m+1) − mamy tutaj iloczyn trzech kolejnych liczb
naturalnych tzn, że jest wśród nich liczba podzielna przez trzy ( bo co trzecia liczba jest
podzielna przez trzy) zatem ten iloczyn jest też podzielny przez trzy
14 lis 20:53
Arek: dzięki wam za pomoc
14 lis 20:53
Daromir: Istotnie, dla każdego m całkowitego jest to prawdziwe.
14 lis 20:54
konrad: dobra, to ja już się nie wypowiadam...
nie wiedziałem, że o zerze można w w ogóle powiedzieć, że jest przez coś podzielne
14 lis 20:54
ICSP: jest tylko jedna liczba przez którą 0 się nie dzieli.
14 lis 20:55
Arkus: ICSP a tak z ciekawości co to za liczba
14 lis 20:58
ICSP: taka przez którą nie można dzielić.
14 lis 20:59