zadanie z równań proszę o pomoc
BBB: zadanie z równań proszę o pomoc
Drut długosci 64m podzielono na dwie częsci. Z jednej częsci wykonano kwadratowa ramkę a z
drugiej ramke prostokąta w ktorej stosunek dlugosci boków wynosi 3:1 suma powierzchni
ograniczonych przez obie ramki wynosi 112cm kwadratowych. Na jakiej czesci długosci został
podzielony drut?
14 lis 20:44
lenka: I częśc − kwadrat o boku x czyli Ob=4x
II częśc − prostokąt o bokach y oraz 3y czyli obwód 8y
zatem 64 = 4x+8y
112=x2+3y2
rozwiązujesz układ równań
14 lis 20:49
BBB: Dziekuje Ci bardzo
14 lis 21:05