46
56: Jak to zrobić?
Dwa ładunki różnoimienne kazdy o wartosci 1C odlegle sa od siebie o 6m. Oblicz wartosc
natezenia pola elektostatycznego w pkt lezacym na symetralnej tego odcinka i odleglym o 4m od
odcinka łączącego ładunki.
14 lis 20:43
56: :(
14 lis 21:32
Sławek:
| | 1 | |
k= |
| , gdzie ε =ε0εr, ε0 = 8,85*10−12 F/m |
| | 4πε | |
r=
√32+42 =5
Co do wartości oba natężenia pola są jednakowe i wynoszą:
Ponieważ natężenie pola elektrycznego jest wielkością wektorową należy znaleźć sumę wektorów
Ew =
E+ +
E−
Z podobieństwa trójkątów wynika, że
Podstaw dane i oblicz...
14 lis 21:48
ja: βγγδπΔΩ∞≤≥∊⊂←γβ=[({320}1746)3]≤gδγfδδdδ
8 lis 18:58
ja: 1√8
8 lis 18:59