Graniastosłupy
Pierwszak: Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego:
a) trójkątnego o wymiarach 3x6
b) czworokątnego o wymiarach 5x10
c) sześciokątnego o wymiarach 5x10
Proszę o szybkie rozwiązanie!
14 lis 20:36
dero2005:
| | 32√3 | |
Pc = |
| + 3*3*6 = −−−−−−
|
| | 2 | |
P
c = 2*5
2 + 4*5*10 = −−−−−−−−−−
P
c = 3*5
2√3 + 6*5*10 = −−−−−−−−
14 lis 20:51
Pierwszak: a skąd się wzięły te liczby? Mógłbyś napisać wersję dla lekko opóźnionego?
14 lis 20:56
dero2005:
przecież te liczby sam podałeś
a) a = 3 h = 6
b) a = 5 h = 10
c) a = 5 h = 10
gdzie a − krawędź podstawy
h − wysokość
14 lis 21:33