Rownanie wykładnicze, proszę o pomoc w rozwiązaniu .
Diana: Rownanie wykładnicze, proszę o pomoc w rozwiązaniu .
(1/9)2x−1 = 3 · 27 −x
14 lis 20:04
Diana: 
proszęę o rozwiązanie
14 lis 20:06
Jolanta: Mało czytelny zapis
14 lis 20:10
Diana: 192x−1=3 · 27−x
14 lis 20:28
Diana: poprawione, proszę o rozwiązanie
14 lis 20:28
14 lis 20:32
Diana: a co się stało z 3 ?
14 lis 20:34
Jolanta: masz zapis co sie robi z 1/9 i 27 dalej sama próbuj
14 lis 20:35
Diana: juz rozwiązałam, wyszło x= 2 , ale co się stało z tą 3 bez indeksu?
14 lis 20:36
Diana: bo ja bym to sprowadziła do podstawnika 9 , ale wtedy x się redukuje ,
14 lis 20:39
Jolanta: (3−2)2x−1=3*(33)−x
co dalej zrobiłaś ?
14 lis 20:43
Diana: −4x+2 = −4x , x się redukuje, nie moze tak zostac, prawda
14 lis 20:46
Jolanta: 3−4x+2=3−3x+1
14 lis 20:56
Jolanta: ile wyszło?
14 lis 21:07
Jolanta: −4x+3x=1−2
−x=−1
x=1
14 lis 21:24
Diana: o tak, dzięki , nie wiedziałam,ze tą 1 się dodaje
14 lis 22:29