Kombinatoryka
Tiny: ZADANIE :
Wszystkich podzbiorów zbioru A, które mają co najwyżej dwa elementy, jest 37.
Ile jest wszystkich podzbiorów zbioru A

Generalnie umiem dobrze kombinatoryke, tylko to zadanie coś nie moge zrobić.
Więc proszę o w miare profesjonalną pomoc.
14 lis 20:02
Jack:
a)
czyli mogą mieć 1 element lub 2 elementy. To juz powinieneś umieć policzyć

b) rozpisz sobie ile jest jednoelementowych, dwuelementowych itd... i zauważ podobieństwo do
dwumianu Newtona.
14 lis 20:35
an: Niech x ilość elementów w A. Wszystkich możliwych podzbiorów jest 2x.
Pusty + jednoelementowe+dwuelemntowe=1+x+ x*(x−1)/2.
Mamy równanie kwadratowe:
1+x+x*(x−1)/2=37
Pomnóżmy obie strony przez 2.
2+2x+x*(x−1)=74
x2+x−72=0
delta=1+4*72=289=172
Dwa rozwiązania:
(−1+17)/2=8
a drugie −9 więc nie bardzo.
Skoro x=8, to 28=256
14 lis 20:38
Jack:
racja, jeszcze zbiór pusty.
14 lis 20:47
an: Ale Jack, to co napisałeś nie jest rozwiązaniem zadania.
703 to ilość co najwyżej dwuelemntowych zbiorów zbioru 37elementowego. A chyba nie o to w
treści chodziło.
My wiemy że jest 37 zbiorów więc w Twoim rozwiązaniu zamiast 37 trzeba wstawić x a zamiast 703
− 37 i obliczyć x i wyjdzie 256.
14 lis 21:04
an: dokładnie to znaczy x wyjdzie 8 i na końcu 28 wyjdzie 256
14 lis 21:27
Aga: an. dobrze.
14 lis 21:34
Jack:
masz,
an, oczywiście rację

Nie doczytałem dokładnie zadania.
14 lis 21:41