Roksana: FIZYKA
Balon o masie M opada w dół z prędkością V. Jaką masę balastu należy z niego wyrzucić, aby
zaczął się wznosić z tą samą prędkością? Na balon działa siłą wyporu powietrza W.
Wskazówka: na balon działają siły:
−ciężkości
−siła wyporu powietrza
−siła oporu ośrodka proporcjonalna do prędkości.
Ktoś wie jak to policzyć ?
14 lis 19:58
Roksana: Odświeżam i proszę o pilną pomoc.
14 lis 20:14
Roksana: Raz jeszcze odświeżam.
14 lis 20:49
Roksana: Proszę o pomoc.
14 lis 21:56
14 lis 22:02
Roksana: Sławku, znalazłam tego pdfa, lecz zadanie tam rozwiązane jest inne niż moje, dlatego
zamieściłam zadanie na forum. Na jego podstawie nie jestem w stanie rozwiązać swojego.
Nadal proszę o pomoc.
14 lis 22:12
Sławek:

14 lis 23:06
Sławek:
No comments. Dobranoc
14 lis 23:11
4 sie 10:14
daras: W tym zadaniu musimy założyć, że:
1.wyrzucony balast nie zmniejsza znacząco siły wyporu (nie zmienia sie objętość balonu wraz z
koszem)
2. wartość siły wyporu Fw= ϱ g V jest po prostu podana, bo inaczej musielibyśmy znać gęstość
powietrza i objętość balonu wraz z koszem
3. sila oporu powietrza Fo= bv proporcjonalna do pierwszej potęgi szybkości wznoszenia lub
opadania balonu nie jest tu w ogóle potrzebna gdyz sie zredukuje po dodaniu r−ń stronami
4. zakładamy ruch balonu jednostajny prostoliniowy (pionowy w dół lub w górę ) czyli jest
spełniona I zasada dynamiki Newtona: Siła Wypadkowa =0
Teraz piszemy rownania na sile wypadkowa działająca podczas ruchu:
i) w dół Mg = ϱgV+bv
ii)) w górę (M−m)g +bv= ϱgV
teraz wystarczy dodać te 2 r−nia stronami i poprzekształcać oraz zastąpić wyrazenie ϱgV podaną
wartością Fw
żeby otrzymac wynik
m=2(Mg− Fw)/ g
6 sie 12:06