proste logarytmy
Marcin: Proszę o rozwiązanie i objaśnienie różnicy między przykładami.
1.Sporządz wykres i odczytaj własności:
f (x) = log2 x-1
2.Odczytaj z wykresu:
log2 - 3 > 0
czy wykers będzie przechodził przez (1,0)?
jaki wpływ na wykres ma liczba 3?
17 mar 18:20
Basia:
ad1.
Czy to ma być log
2(x-1) czy (log
2x) - 1






To istotna różnica.
ad2.
Coś tu nie gra ! log
2(-3) nie istnieje (logarytmujemy tylko liczby dodatnie) !
Czegoś tam brakuje ! Prowdopodobnie x (ale napisz porządnie, patrz p.1)
17 mar 18:33
Marcin: ad. 1 taki mam przykład i polecenie
ad.2 tak brakuje x
log2x-1>0
17 mar 18:41
Basia: czyli -1 nie należy do wyrażenia logarytmowanego
no to rysujesz wykres
y = f(x) = log
2x
x > 0
ułóż sobie tabelkę częściową
x 1/4 1/2 1 2 4 8
---------------------------------------------------------------------
y -2 -1 0 1 2 3
→
i przesuń go o wektor u = [0;-1] czyli równolegle do OY o 1 w dół
widać, że do wykresu należy punkt P(1;-1) czyli (1,0) nie
albo inaczej
gdyby (1,0) należał do wykresu to
f(1) = 0
(log
21) - 1 = 0
0 - 1 = 0
-1 = 0
sprzeczność
czyli nie należy
-----------------------------------------------------------------------
ad2.
to (log
2x ) - 1 czy (log
2x) - 3








?
17 mar 18:50
Marcin: przepraszam pomyliłem z innym przykładem, oczywiście log2x-1>0
wracając do zad.1
chcę zrozumieć zasadę czyli gdy
f(x)=log2x - 2 będzie przesunięciem [0;-2] i przechodzi przez (1;-2)
f(x)=log2x + 2 będzie przesunięciem [0;2] i przechodzi przez (1 ;2)
17 mar 19:19