Graniastosłupy
Anka: W prostopadłościanie ABCDA1B1C1D1 podstawa ABCD jest kwadratem. Wysokość C1E trójkąta
BC1D1 dzieli przekątną D1B na odcinki długości ;
|D1E| = 2 dm
|EB| = 8 dm
Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
Prosiłabym o szczegółowe rozwiązanie tego zadania, abym mogła je przeanalizować, z góry bardzo,
bardzo dziękuję !
14 lis 19:56
ola:
3 lut 14:30
Bizon:
| | |D1E| | | |C1D1 | |
ΔBC1D1 i ΔEC1D1 są podobne |
| = |
| |
| | |C1D1 | | |BD1| | |
| | 2 | | a | |
czyli: |
| = |
| ⇒ a2=20 ⇒ a=2√5 |
| | a | | 10 | |
h policzysz Pitagorasem z ΔBDD
1
3 lut 16:07