zadanie
Ars: Przedstaw liczbę a =
√29 − 12 √5 w postaci x+y
√5,gdzie x i y są liczbami wymiernymi.
Bardzo proszę o pomoc
14 lis 19:53
ICSP: 29 − 12√5 = (3 − 2√5)2
√a2 = |a|
dokończ.
14 lis 19:56
Ars: i jest −3 + 2
√5 ale x też musi być liczbą wymierną,czyli
14 lis 20:05
Ars:
14 lis 20:11
ICSP: x + y√5
x = −3
y = 2
gdzie masz tutaj liczby niewymierne?
14 lis 20:12
krystek: x=−3 y=2
14 lis 20:12
Ars: dzięki i przepraszam za moją głupotę
14 lis 20:14
ICSP: każdy może się pomylić

Nawet nam się to zdarza

Nie ma za co przepraszać
14 lis 20:17