Wykres funkcji.
Traviss: Jak powinien wyglądać wykres takiej funkcji: y=−5(x+3)4x (x−2)3x(x−5)7
14 lis 19:44
M:
3 mar 19:32
Jolanta: zaznaczamy miejsca zerowe
x+3=0
x=−3. Pierwiastek czterokrotny
x=0
x=2 pierwiastek potrójny
x=0
x=5 pierwiastek siedmiokrotny
−5 przy najwyższej potędze Liczba ujemną czyli zaczynamy rysować od prawej strony od dołu
Jeżeli pierwiastek występuje nieparzysta ilość razy wykres przechodzi na drugą stronę osi
Od dołu przez 5 nad oś ,rysujemy w stronę 2
2 występuje parzysta ilość razy Odbijamy wykres od 2 i nadal nad osią do 0
0 występuje dwa razy,odbijamy i nad osią rysujemy do −3
Odbijamy od −3 i nad osią w stronę −∞
3 mar 22:13