Funkcja kwadratowa określona wzorem f(x) = x^2 + bx + c ma miejsca zerowe -2,3.
Sław: Funkcja kwadratowa określona wzorem f(x) = x2 + bx + c ma miejsca zerowe −2,3. Wskaż poprawne
wartości współczynników b i c.
Czy trzeba to rozwiązać układem równań?
Czy można z postaci iloczynowej f. kwadratowej? Czy nie będzie to błędem?
Wtedy bym zrobił tak:
(x+2)(x−3) = x2 −x − 6, więc b = −1 , c = −6 ?
14 lis 19:37
ICSP: Oczywiście że z postaci iloczynowej. Bardzo dobrze zrobiłeś
14 lis 19:39
Sław: no bo jak tak patrzę w necie to wszyscy to robią układem równań jakoś i aż strach na to patrzeć
xd
14 lis 19:41
ICSP: układem równań dłużej, ale też wyjdzie.
Jak dla mnie zadanie zdecydowanie z postaci iloczynowej.
14 lis 19:42
krystek: lub zaawansowani z wzorów Viete"a
X1+x2=−b⇒b=−1
x1*x2=c⇒c=−6
14 lis 19:48