rozwiąż równanie
dax: Wytłumaczcie mi te zadanie ..

3
2x−1+3
2x−2−3
2x−3=297
2
x−1+2
x−2+2
x−3=448
14 lis 19:18
Eta:
1/ wyłącz 32x przed nawias
14 lis 19:19
Eta:
2/ podobnie 2x przed nawias
14 lis 19:21
krystek: | | 1 | |
32x−1=32x*3−1=32x* |
| itak samo następne rozpisz. |
| | 3 | |
14 lis 19:22
ICSP: 3
2x−1 + 3
2x−2 −3
2x−3 = 297
| 1 | | 1 | | 1 | |
| * 32x + |
| *32x − |
| *32x = 297 |
| 3 | | 9 | | 27 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
32x( |
| + |
| − |
| ) = 297 |
| | 3 | | 9 | | 27 | |
3
2x = 27*27
3
2x = 3
3 * 3
3
2x = 3*3
x = 3
spr.
3
5 + 3
4 − 3
3 = 243 + 81 − 27 = 297 więc się zgadza. Drugie identycznie
14 lis 19:22
dax: Super ! Wielkie dzięki! Wyszło
14 lis 19:32