pilnie :)
ploti78: znajdź wzór funkcji liniowej , której wykres przechodzi przez punkty A=(1;3) B= (−1;1)
14 lis 19:15
14 lis 19:26
ploti78: coś więcej
14 lis 19:35
konrad: rozwiąż ten ukłąd równań
14 lis 19:39
witek: y=ax+b
∫3=1a+b
∫1=−3a+b
4=−2a+b
tak ma byc
14 lis 20:03
Jolanta:
3=a+b
1=−a+b można metoda przeciwnych współczynników masz a i−a codaje 0 i zostaje tylko b
4=0+2b
2=b
14 lis 20:15
Jolanta: a juz wyznaczysz
14 lis 20:21
dero2005:
y = a(x − x
A) + y
A = 1(x − 1) + 3 = x + 2
y = x + 2
14 lis 20:22
ploti78: no teraz juz nic nie czaje

to dwa rozne rozwiazania czyjak
14 lis 20:29
Jolanta: wzór funkcji liniowej napisz
14 lis 20:32
witek: y=ax+b
14 lis 20:36
Jolanta: trzeba wyliczyć z ukłądu równań a i b w czym problem ?
14 lis 20:58
ploti78: w tym ze niewiem jak
14 lis 21:23
dero2005: pokazałem ci prosty sposób o 20:22
| ⎧ | 1 = a(−1) + b | |
| ⎩ | 3 = a*1 +b |
|
b = 1 +a
3 = a + 1 + a
3 − 1 = a + a
2 = 2a
b = 1 + 1 = 2
y = 1x + 2 = x + 2
14 lis 21:30
witek : dzieki
14 lis 22:02