Ratunku!!!!
marta16184: Wskaż funkcje kwadratową, której zbiorem wartości jest przedział <-2,
∞)
a) y=-2x
2 + 2
b) y= -(x+1)
2 -2
c) y= 2(x-1)
2 +2
d) y= (x+1)
2 -2
Jeśli można to proszę, też o obliczenia nie sama odp. Dzieki

17 mar 18:14
Eta:
y= a( x - xw)2 +yw
gdy a >0 to zb. wart. jest <yw,∞)
gdy a<0 to zb. wart jest ( - ∞, yw>
podaj sama teraz tę odp:
gdzie masz yw = - 2
czekam!
które odp podejrzewasz? a która z nich będzie prawidłowa?
To już proste!
17 mar 18:23
marta16184: nie rozumiem
17 mar 18:34
Krzysiek: Aby zbiorem wartości f.kwadratowej był przedział <-2;∞)
ramiona funkcji muszą "iść z góry" tzn. a>0 czyli a) i b) odpada bo a<0
Drugim warunkiem to współrzędna wierzchołka q=-2
postać kanoniczna f.kwadratowej y=a(x-p)2+q
czyli odp. d)
17 mar 18:37