Pokaż, że zachodzi tożsamość HELP
smile: Pokaż, że zachodzi tożsamość ...............
niestety mam problem w tym zadaniu i nie wiem jak się za nie zabrać
| | π | | α | |
1−sinα=2sin2( |
| − |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
14 lis 18:51
smile: da rade ktoś pomóć ?
14 lis 19:05
Grześ: | | α | | α | | α | | α | | α | | α | |
1−sinα=1−2sin |
| cos |
| =sin2 |
| −2sin |
| cos |
| +cos2 |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | | π | | α | |
(sin |
| −cos |
| )2=(sin |
| −sin( |
| − |
| )2= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=.. dalej tylko ze wzoru
14 lis 19:10
smile: ze wzoru skróconego mnożenia czy na różnice kątków w sin ?
14 lis 19:21