fgfg
Kingaa: pomocy
| | 1 | | 1 | | 2 | |
Wiadomo ze P(A)= |
| P(B)= |
| , P(A∪B)= |
| dla pewnych zdarzen A i B. Wówczas P(A∩B) |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
wynosi
14 lis 18:49
Zuza: P(A∪B)= P(A)+ P(B) − P(A∩B)
przekształć wzór i podstaw
14 lis 18:53
Kingaa: jakbym umiala to bym przekszałciła
14 lis 18:56
Zuza: Przenosisz P(A∪B) na prawą stronę (zmieniasz znak na −) a P(A∩B) na lewą stronę i również
zmieniasz znak.
Trudne? ;>
14 lis 18:58
Eta:
Echh
| | 1 | | 1 | | 2 | |
P(A∩B)= P(A)+P(B) − P(AUB) = |
| + |
| − |
| =..... |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
dodawać i odejmować ułamki to na pewno umiesz
14 lis 18:59
Kingaa: czemu to P(A∩B) trzeba odjac ?
14 lis 19:00
Zuza: weź sobie kartkę i spróbuj narysować zbiór A i B, takie, żeby były łączne i zastanów się jak ma
wyglądać ich suma
ten iloczyn się odejmuje, bo jest liczony jakby dwa razy
14 lis 19:03
Kingaa: ok juz czaje dizeki wielkie
14 lis 19:10