Kombinatoryka.
Anika: Ile liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach można utworzyć z cyfr zbioru Z={0,1,2,3}?
14 lis 18:48
Zuza: Z reguły mnożenia: na 1 miejscu 1z3 (bo gdyby było 0 to by była liczba 3cyfrowa) na 2 miejscu
1z3 , na 3− 1z2 i na 4− 1z1 = 3*3*2*1
14 lis 18:50
Eta:
na pierwsze miejsce jedna z trzch ( bo bez zera)
na drugie też jedna z trzech ( bo z zerem i bez tej pierwszej
na trzecie jedna z dwóch
na czwarte już tylko jedna
z reguły mnożenia
3*3*2*1=... takich liczb czterocyfrowych
14 lis 18:52
14 lis 18:56
Anika: bardzo dziękuję za pomoc ; )
14 lis 19:01