Suma ciągu arytmetycznego
CreIser: Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych, mniejszych od 300, które przy dzieleniu przez 6
dają resztę 2.
Okej, najmniejszą taką liczbą jest 104, a więc a1=104, następną jest 110, także a2=110, czyli
r=6, tylko jak do tego dojść? Nie napiszę na sprawdzianie, że policzyłem w głowie.
Proszę o porady.
14 lis 18:45
wik: najwieksza 296 i tworza ciag arytmetyczny... wyznacz n i podstaw do wzoru na Sn ciagu
arytmetycznego
15 lis 09:14
Aga: Najmniejsza 104 bo 104:6=17 r 2
15 lis 09:32