Kto ma wiecej czasu BARDZO PROSZE o Dokladne rozwiazanie..;/
kl 2 Michal: 1.Poziom wody u wejścia do portu zależy od przypływów i odpływów morza. Poziom ten, mierzony
w stosunku do poziomu średniego wyraża się wzorem f(t) = 5sin(t 300), gdzie t jest liczba
godzin,
które
upłynęły od godziny 12 w południe.
a) Naszkicuj dobowy wykres zmian poziomu wody u wejścia do portu w zależności od czasu t.
b) Podaj, ile jest przypływów w ciągu doby.
c) Podaj, o której godzinie poziom wody jest najniższy .
d) Podaj, na jaką różnicę poziomów wody musi być przygotowany port w związku z przypływami i
odpływami morza.
2.Ciężarek, zawieszony na końcu sprężyny, porusza się ruchem oscylującym w górę i w dół.
W ciągu 10 pierwszych sekund ruchu amplituda drgań sprężyny maleje na tyle mało, iż można
uznać, że nie ulega zmianom. Wówczas odległość ( w decymetrach) ciężarka od punktu
zaczepienia sprężyny jest opisana
wzorem d(t) = 1,5 + sin π/2 , gdzie t to czas mierzony w sekundach.
a) Sporządź tabelkę wartości funkcji d dla dziesięciu pierwszych sekund ruchu ciężarka.
b) Jaka jest największa , a jaka najmniejsza odległość ciężarka od punktu zaczepienia sprężyny?
c)Co ile sekund ciężarek rozciąga sprężynę na największą długość?
3.Sprawdź, czy istnieje kąt α taki, że cosα = 2/3 i ctgα = 4. Odpowiedź uzasadnij.
4. Sprawdź, czy liczba a = sin1560° cos(−1200°) + 0,75 tg(− 150°) jest liczbą wymierną.
5. Wiedząc, że 0°≤ α ≤ 360° , sinα < 0 oraz 4tg α = 3sin
2 α + 3 cos
2 α ,
a) oblicz tg ? ,
b) zaznacz w układzie wspołrzędnych kąt ? i podaj wspołrzędne dowolnego punktu, rożnego od
początku układu wspołrzędnych, ktory leży na końcowym ramieniu tego kąta.
Proszę o dokładne rozpisanie

bardzo proszę