oblicz
mala: Wyraź za pomocą a i b poniższe wyrazenia , gdy log 2=a i log3=b
a) log 192
b) log √48
c) log 8 * log8√6
14 lis 18:16
Sławek:
log 192 = log (64*3) = log64 + log3 = log26 + log3 = 6log2 + log3 = 6a+b
14 lis 18:38
Sławek:
log √48 = log (48)0,5 = 0,5 log 48 = 0,5log (3*16) = 0,5log 3 + 0,5log 16 =
= 0,5log 3 + 0,5log 24 = 0,5log 3 + 2log2 = 0,5b + 2a
14 lis 18:43
Sławek:
| | log√6 | |
log 8 * log8√6 = log 8 * |
| = log√6 = log60,5 = 0,5log6 = 0,5log(2*3) = |
| | log8 | |
= 0,5log2 +0,5log3 = 0,5a + 0,5b = 0,5(a+b)
14 lis 18:49
mala: bardzo dziekuje
14 lis 18:57