matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Złożenie funkcji
Mateusz:
Proszę o sprawdzenie rozwiązania
. h(x)=log
2
(4
x
−4) wyznaczyć h
−1
(x) y=log
2
(4
x
−4) log
2
2
y
=log
2
(4
x
−4) 2
y
=2
2x
−2
2
2
log
2
2
y
+2
log
2
4
=2
log
2
2x
log
2
(2
y
*2
2
)=log
2
2x 2
2y
=2x x=1
2y
zatem: h
−1
(x)=1
2x
14 lis 18:12
edul:
dobrze
14 lis 19:14