tożsamości trygonometryczne
radek997: | 1+ sin2x | | 1+ tgx | |
| = |
| |
| cos2x | | 1 − tgx | |
sin2x rozpisałem cos2x również, potem mam różnice kwadratów i co dalej ?
ofc od lewej poleciałem
14 lis 17:59
radek997: bardzo prosze o pomoc
14 lis 18:01
Grześ: zamień w liczniku "1" = sin
2x+cos
2x i ze wzoru zwiń, na dole też, z użyciem różnicy
kwadratów.
Skróć i podziel przez cos x
14 lis 18:05
radek997: | | (sin2x+cos2x)+(2sinxcosx) | |
L= |
| = po skróceniu licznika z |
| | (sinx−cosx)(sinx+cosx) | |
| | sinx+cosx | |
mianownikiem = |
| iiii jak tu ma mi wyjść prawa strona którą napisałem w |
| | sinx−cosx | |
pierwszym poście ?
14 lis 18:15
Grześ: a zobacz jak mianownik rozpisałeś... jak wygląda wzór na cos2x?
14 lis 18:18
Grześ: jak to poprawisz, to tylko wystarczy podzielic przez cosx
14 lis 18:18
radek997: | | (sinx+cosx)2 | |
faktycznie.......... |
| = |
| | (cos2x−sin2x) | |
| | (sinx+cosx)2 | |
|
| i ? |
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
14 lis 18:30
radek997: coś dzisiaj nie myślę, dlatego korzystam z twojej pomocy.
14 lis 18:34
Grześ: skróć jak wcześniej, tylko widzisz, masz w innej kolejności odejmowanie.
Potem już tylko podziel całość przez cosx
14 lis 18:38
radek997: ale wtopa................ jak mogłem tego nie zauważyć na rozszerzeniu x)
Wielkie dzięki Grzesiu za cierpliwośc
14 lis 18:42
Grześ: Spoko, nie ma sprawy.
14 lis 18:45