Wyznacz x (ciąg geometryczny).
CreISer: Wyznacz x, dla którego liczby: x−3, x+1, 4x−2 będą w podanej kolejności tworzyć ciąg
geometryczny.
Kompletnie nie mam pojęcia, jak je rozwiązać.
Proszę o pomoc
14 lis 17:26
konrad: (x+1)
2=(x−3)(4x−2)
rozwiąż
14 lis 17:27
CreISer: −3x2+12x−4=0
Tak to będzie? I dalej z Δ?
14 lis 17:31
konrad: −3x2+16x−5
tak z delty
14 lis 17:33
CreISer: (x+1)
2=(x−3)(4x−2)
−3x
2+16x−5=0
Δ=b
2−4ac
Δ=16
2−4*(−3)*(−5)
Δ=256−60
Δ=14
14 lis 17:45
CreISer: Koniec zadania? I czy dobrze?
Z góry dziękuję
14 lis 17:46
konrad: delta źle
14 lis 17:57
CreISer: Liczyłem drugi raz i nadał wychodzi mi 196. Co jest nie tak?
14 lis 17:59
konrad: Delta jest równa 196, ale Ty napisałeś 14
14 lis 18:15
CreISer: Ach tak

Przez przypadek od razu wyciągnąłem z niej pierwiastek. W takim razie Δ=196. Czy
oprócz tego wszystko jest w porządku?
14 lis 18:16
konrad: tak
14 lis 18:17
CreISer: Momencik, już poprawiam...
14 lis 18:17
konrad: poza pierwiastkami oczywiście
14 lis 18:17
CreISer: (x+1)
2=(x−3)(4x−2)
−3x
2+16x−5=0
Δ=b
2−4ac
Δ=16
2−4*(−3)*(−5)
Δ=256−60
Δ=196
x
1=5
Gotowe

Przeogromne dzięki

Nie dałbym rady bez Ciebie.
14 lis 18:23
Basia: mam podobne zadanie i na podstawie poprzedniego wzoru próbowałam je rozwiązać, ale przez te
dziwne wyniki nie jestem pewna czy mam dobrze.
Dane: x−2, 4, 12. Oblicz x.
4
2 = (x−2) 12
16 = 12x −24
−12x + 40 = 0
a=0
b=−12
c=40
Δ = b
2−4ac
Δ = (−12)
2−4*0*40
Δ = 144
√Δ = 12
x
1 = 1
x
2 = 1
tzn., że jest tylko jedno rozwiązanie ?
25 lis 19:23
fifi: Liczby 6, x, y, 48 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz x i y.
5 sty 14:05
janek191:
Mamy
| | x2 | |
6 y = x2 ⇒ y = |
| , x ≠ 0 |
| | 6 | |
y
2 = 48 x
więc
x
3 = 48*36
x
3 = 6*8*6*6
x = 12
=====
==============
5 sty 16:21
Klara:
6,x, y, 48
a,aq,aq2,aq3
q3=48/6=8 ⇒ q=2
x=6*2=12 , y=6*4=24
5 sty 16:51
Vika: x−3,x+1,18 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz x
5 kwi 13:48
.:
No to działaj, masz tu analogiczne zadanie.
W czym problem?
5 kwi 14:46
Jolanta: Wykorzystaj wzór na środkowy wyraz
a
n2=a
n−1*a
n+1. Czyli. a
22=a
1*a
3
(x+1)
2=(x−3)*18
x
2+2x+1=18x−54
x
2−16x+55=0
Δ=b
2−4ac=256−220=36
dla x=5
| | 18 | | 6 | |
x−3=2. x+1=6. 18. q= |
| = |
| =3 |
| | 6 | | 2 | |
dla x=11
| | 18 | | 12 | | 3 | |
x−3=8. x+1=12. 18. q= |
| = |
| = |
| |
| | 12 | | 8 | | 2 | |
5 kwi 17:25
Little Mint:
an2=an−1*an+1 to jest własność tego ciągu a nie wzór na srodkowy wyraz tego ciągu .
Być może się czepiam ale wzór jest taki
an=√an−1*an+1
5 kwi 17:47
Jolanta: Nie czepiasz się Powinnam napisać,że pomiędzy sąsiednimi wyrazami ciągu zachodzi związek ...
.
5 kwi 20:58