matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Paula:
Całka
x−1
(
dx
3
√
x+1
14 lis 17:15
Andrzej:
podstawienie: mianownik = t wtedy t
3
= x+1; x−1 = t
3
−2; dx = 3t
2
dt
(t
3
−2)*3t
2
otrzymujemy całkę ∫
dt czyli ∫(3t
4
− 6t) dt
t
3
wynik końcowy
(x−4)
3
√
(x+1)
2
+ C
5
14 lis 18:20