Wielomiany
kika: Wielomiany, prosze o pomoc
Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = −x3 + ax2 + 5x − b, x∊R. Reszta z dzielenia
tego wielomianu przez dwumian x + 1 jest równa −8.
a) oblicz a i b.
b) rozwiąż nierównośc W(x)≤0
14 lis 17:05
rumpek: W(3) = 0
W(−1) = −8
podstawiasz i masz a,b potem tylko nierówność
14 lis 17:09
kika: ale co i gdzie podstawiam?
14 lis 17:14
rumpek:
14 lis 17:16
rumpek:
W(3) = 0
W(3) = −(3)3 + a(3)2 + 5 * 3 − b = 0
Potem otrzymasz układ równań
14 lis 17:17
kika: ok wyszło mi.
a co z tą nierównością?
14 lis 17:24
rumpek: Dobrze ci chociaż wyszło? Podaj wyniki
14 lis 17:24
kika: a= 2
b=6
14 lis 17:28
rumpek:

Zgodne z odpowiedzią?
Jeżeli tak to robisz:
W(x) = −x
3 + 2x
2 + 5x − 6
D
−6 = {−1,1,−2,2,−3,3,−6,6}
W(3) = −27 + 18 + 15 − 6
Dalej Hornerem:
−1 2 5 −6
−3 −3 6 3
−1 − 1 2 =
(x − 3)(−x
2 − x + 2) = 0
Δ = 1 + 8 = 9 ⇒
√Δ = 3
−(x − 3)(x + 2)(x − 1) ≤ 0
x∊<−2;1>U<3;+
∞)
14 lis 17:35
kika: w odpowiedzi jest x∊<−2, 3> u <3, +∞)
14 lis 17:37
kika: a nie sorki pomyliam sie dobrze jest.
14 lis 17:38
kika: nie rozumiem tej metody hornera
14 lis 17:40
rumpek: Współczynniki się zgadzają? z odp?
W(1) = −1 + 2 + 5 − 6 = 0
W(−2) = 8 + 8 − 10 − 6 = 0
Czyli pierwiastki nierówności to 1,−2,3 tak jak podałem.
Twoja odpowiedź trochę nie ma sensu, bo x∊<−2;3>U<3; +∞) to teoretycznie x∊<−2;+∞)
14 lis 17:41
rumpek: No właśnie
14 lis 17:42
kika: z kad ci sie wziął ten drugi nawaias (−x2 − x + 2)
14 lis 17:46
rumpek: skąd − ze schematu Hornera
14 lis 17:49
kika: a jakoś inaczej sie da to zrobic, innym sposobem?
14 lis 17:54
rumpek: grupowaniem wyrazów, lecz proponuje nauczyć się Hornera.
1o.
wypisujesz wszystkie współczynniki wielomianu w pierwszej rubryce, czyli:
(wielomian to W(x) = −x3 + 2x2 + 5x − 6)
−1 2 5 −6
3
−−−−−−−−−−−−−−
Stoi ta 3 tutaj, ponieważ ten wielomian dzieli się przez 3.
2o
jeżeli masz już wypisane, to zawsze przepisujesz poniżej tych kresek co namalowałem pierwszy
współczynniki w tym wypadku to będzie −1:
−1 2 5 − 6
3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−1
3o
Teraz mnożysz ten współczynnik pierwszy pod kreskami (w tym wypadku −1) razy 3 (liczbę przez
który podzielny jest wielomian) i dany wynik wpisujesz pod drugą liczbę pierwszego wersu
(czyli w tym wypadku pod 2)
−1 2 5 − 6
−3 3
−−−−−−−−−−−−−−−−
−1
4o
Następny krok to sumujesz liczby (w tym wypadku 2 i (−3) ) czyli wynik to będzie −1
−1 2 5 − 6
−3 3
−−−−−−−−−−−−−−−−
−1 −1
I tutaj powtarzasz tak jak wyżej czyli (−1) * 3 = −3 ; 5 − 3 = 2; 2 * 6 = 6; 6 − 6 = 0; Czyli
jest podzielny i ostateczna forma:
−1 2 5 − 6
−3 −3 6 3
−−−−−−−−−−−−−−−−
−1 −1 2 =
I potem tylko przepisujesz (o jeden mniejszy czyli potęga, x2)
−x2 − x + 2 (odpowiednie współczynniki z schematu − pod kreskami)
14 lis 18:01
kika: w szkole nie uczyli nas hornera więc to dla mnie cos nowego
14 lis 18:10
kika: dalej nie kapuje
14 lis 18:13