dla każdej liczby rzeczywistej b równanie
ka: dla każdej liczby rzeczywistej b równanie , której zbiorem wartości jest przedział(-∞;3>
a. f(x)=-(x-2)2+3
b. f(x)=(2-x)2+3
c. f(x)=-(x+2)2-3
d.f(x)=(2-x)2-3
17 mar 17:56
ka:
18 mar 12:18
Krzysiek: a<0 q=3
czyli a. f(x)=-(x-2)2+3 → a=-1, q=3
postać kanoniczna f(x)=a(x-p)2+q
gdzie p,q - wsółrzedne wierzchołka paraboli
18 mar 13:13
Bogdan:
Krzyśku, a jakimi literami oznaczysz współrzędne wektora przesunięcia paraboli
y = -x2 do miejsca, w którym przybierze wzór y = -(x - 2)2 + 3 ?
18 mar 14:29