Bardzo proszę o szybkie rozwiązanie tego zadania
fiona23: Oblicz objętość prostopadłościanu, w którym przekątne ścian bocznych wychodzące z jednego
wierzchołka mają długość √74, √58, √34
14 lis 16:26
ICSP: 105
14 lis 16:28
ICSP: szybciej już się nie da. Odpowiedzi niestety nie skrócę.
14 lis 16:29
fiona23: dziękuję bardzo

mogłabym prosić o przedstawienie całego zadania krok po kroku?
14 lis 16:30
fiona23: tzn. tak wiem że trzeba skorzystać z twierdzenia Pitagorasa ale później nie ogarniam
pierwiastkowania:(
14 lis 16:31
ICSP: tam nie ma pierwiastkowania:
a,b,c długości krawędzi
a2 + b2 = 74
a2 + c2 = 58
b2 + c2 = 34
rozwiąż to i otrzymasz odp.
14 lis 16:33
fiona23: Podstawiam i wychodzi mi coś takiego:
a
2=74−34−58−a
2
2a
2=−18 /:2
a
2=−9
a=?
nie można wyciągnąc pierwiastka z −9 ....
14 lis 16:40
ICSP: a2 + c2 = 58 ⇔ a2 = 58 − c2
58 − c2 + b2 = 74
b2 − c2 = 16
b2 + c2 = 34
2b2 = 50
b2 = 25
b = 5
Teraz wstaw to do pierwszego równania i wylicz a
Później wstawiasz a do trzeciego i wyliczasz c
Poprawie twój błąd:
W zbiorze liczb rzeczywistych nie można wyciągnąć pierwiastka z liczby ujemnej.
14 lis 16:43
fiona23: dziękuję

teraz już widzę gdzie robiłam błąd
14 lis 16:47