| ||||||||
|Ω| = | ||||||||
|
|
| ||||||||||||||||||||||
|A| = | * | + | ||||||||||||||||||||||
| 15! | 12! * 13 * 14 * 15 | 13 * 14 * 15 | ||||||||||
= | = | = | = | ||||||||||
| 3! * (15−3)! | 6 * 12! | 6 |
|
|
| ||||||||||||||||||||||
Tam w |A| = | * | + | ||||||||||||||||||||||
| 10! | 9! * 10 | |||||||||
= | = | = 10 | |||||||||
| 1! * (10 − 1)! | 1 * 9! |
| 15! | 13! * 14 * 15 | 14 * 15 | ||||||||||
= | = | = | = 105 | ||||||||||
| 2! * (15 − 2)! | 2 * 13! | 2 |
Skoro jest 15 łodzi, 10 sprawnych zatem 5 niesprawnych
zaraz zrobię poprawnie całe zadanie
| ||||||||
|Ω| = | = 455 | |||||||
| 15! | 12! * 13 * 14 * 15 | 13 * 14 * 15 | ||||||||||
= | = | = | = | ||||||||||
| 3! * (15 − 3)! | 6 * 12! | 6 |
|
|
| ||||||||||||||||||||||
|A| = | * | + | = 10 * 10 + 10 = 110 | |||||||||||||||||||||
| 10! | 9! * 10 | |||||||||
= | = | = 10 | |||||||||
| 1! * (10 − 1)! | 9! |
| 5! | 3! * 4 * 5 | 4 * 5 | ||||||||||
= | = | = | = 10 | ||||||||||
| 2! * (5 − 2)! | 2 * 3! | 2 |
| 5! | 2! * 3 * 4 * 5 | 3 * 4 * 5 | ||||||||||
= | = | = | = 10 | ||||||||||
| 3! * (5 − 3)! | 6 * 2! | 6 |
| |A| | 110 | 22 | ||||
P(A) = | = | = | ||||
| |Ω| | 455 | 91 |
.... skradłeś moje