..
1.Sprawdź, czy istnieje kąt α taki, że cosα = 2/3 i ctgα = 4.
Odpowiedź uzasadnij.
2. Sprawdź, czy liczba a = sin1560° cos(−1200°) + 0,75 tg(− 150°) jest liczbą wymierną.
3. Wiedząc, że 0°≤ α ≤ 360° , sin α < 0 oraz 4tg α = 3sin2α + 3 cos2α
a) oblicz tg α ,
b) zaznacz w układzie wspołrzędnych kąt α i podaj wspołrzędne dowolnego punktu, rożnego od
początku
układu wspołrzędnych, ktory leży na końcowym ramieniu tego kąta.
| cosα | ||
Policz sinusa z jedynki trygonometrycznej. Później sprawdź że | ≠ 4 | |
| sinα |
Bardzo mi pomogłeś ICSP