pochodna
Adaś: aL−a2L
prosze o rozpisanie, z góry dziekuje
14 lis 16:03
Basia:
po czym ? co jest zmienną a co parametrem ?
14 lis 16:08
Adaś: a − odległość od przedmiotu do soczewki skupiającej
L − długość ławeczki
nie wiem , potrzebuje to do obliczania dyskusji błędów i musze to na metode rozniczki zupełnej
rozwalic i nie wiem jak
14 lis 16:12
Adaś: * L− odległość od przedmiotu do ekranu
14 lis 16:13
Basia:
różniczka zupełna to suma pochodnych cząstkowych
czyli będzie
| | aL | | a2 | | a2 | |
f(a,L) = |
| − |
| = a − |
| |
| | L | | L | | L | |
| | 1 | | 2a | | L−2a | |
f'a = 1 − |
| *2a = 1 − |
| = |
| |
| | L | | L | | L | |
| | 1 | | a2 | |
f'L = −a2*(− |
| ) = |
| |
| | L2 | | L2 | |
| | L−2a | | a2 | | L2 − 2aL +a2 | |
f'a+f'L = |
| + |
| = |
| |
| | L | | L2 | | L2 | |
i tyle
14 lis 16:20
Adaś: więc są to dwie zmienne ...
14 lis 16:21
Basia:
no chyba tak, nie znam treści zadania, ale dla jednej zmiennej byłaby po prostu pochodna po tej
jednej, a nie różniczka zupełna
różniczka zupełna jest pojęciem z analizy funkcji wielu zmiennych, dla funkcji jednej zmiennej
raczej się go nie używa
14 lis 16:28