Wartość bezwzględna
Exss: Hej. Mam pewien problem z wartością bezwzględną w liceum, nie byłem na jednej lekcji i braliśmy
jakieś nowe rzeczy których nie było w gimnazjum. Mam np. takie zadanie:
1. Korzystając z własności wartości bezwzględnej doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie
|x − 1| − |1 − x|
2. Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie wykorzystując założenia
3|x − 3| − |6 − 2x|, x≤3
Prosiłbym o pomoc, niekoniecznie rozwiązanie.
PS. Czytałem teorię na stronce
14 lis 15:32
Basia:
tutaj wystarczy skorzystać z własności:
W(x) oznacza tutaj wyrażenie zależne od x
ad.1
|W(x)| = |−W(x)|
|x−1| − |1−x| = |x−1| − |−(x−1)| = |x−1| − |x−1| = .....
ad.2
|a*W(x)| = |a|*|W(x)|
|W(x)| = W(x) gdy W(x)≥0
|W(x)| = −W(x) gdy W(x)≤0
spróbuj sam (sama?)
14 lis 15:55
Exss: Ok dzięki. Jeszcze mam problem z: Uzupełnij podane zapisy według wzoru a następnie zilustruj
rysunkiem.
a) |x+1| = 4 ⇔ odległość punku A(x) od punktu B(−1) na osi liczbowej wynosi 4 . I moje pytanie
brzmi z czym to się je ; ). Nie wiem o co tu chodzi, czemu z x+1 wzięło się 4
|x+2| = 2
|X−2| = 0
14 lis 16:12