matematykaszkolna.pl
Wartość bezwzględna Exss: Hej. Mam pewien problem z wartością bezwzględną w liceum, nie byłem na jednej lekcji i braliśmy jakieś nowe rzeczy których nie było w gimnazjum. Mam np. takie zadanie: 1. Korzystając z własności wartości bezwzględnej doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie |x − 1| − |1 − x| 2. Doprowadź do najprostszej postaci wyrażenie wykorzystując założenia 3|x − 3| − |6 − 2x|, x≤3 Prosiłbym o pomoc, niekoniecznie rozwiązanie. PS. Czytałem teorię na stronce
14 lis 15:32
Basia: tutaj wystarczy skorzystać z własności: W(x) oznacza tutaj wyrażenie zależne od x ad.1 |W(x)| = |−W(x)| |x−1| − |1−x| = |x−1| − |−(x−1)| = |x−1| − |x−1| = ..... ad.2 |a*W(x)| = |a|*|W(x)| |W(x)| = W(x) gdy W(x)≥0 |W(x)| = −W(x) gdy W(x)≤0 spróbuj sam (sama?)
14 lis 15:55
Exss: Ok dzięki. Jeszcze mam problem z: Uzupełnij podane zapisy według wzoru a następnie zilustruj rysunkiem. a) |x+1| = 4 ⇔ odległość punku A(x) od punktu B(−1) na osi liczbowej wynosi 4 . I moje pytanie brzmi z czym to się je ; ). Nie wiem o co tu chodzi, czemu z x+1 wzięło się 4 |x+2| = 2 |X−2| = 0
14 lis 16:12