dla każdej liczby rzeczywistej b równanie
kasia: dla każdej liczby rzeczywistej b równanie y=1/2x2-bx+2 opisuje pewną parabolę. Wyznacz
wszystkie wartości parametru b, dla których wierzchołek paraboli leży nad osią Ox
17 mar 17:53
tim: to jest: y = (1/2)x
2 - bx + 2
17 mar 17:54
ka: tak
17 mar 17:57
ka:
18 mar 12:18
Bogdan:
Dzień dobry.
a = 1/2, więc parabola jest skierowana ramionami do góry.
Jeśli jej wierzchołek ma się znajdować nad osią x, to oznacza, że nie ma mejsc
zerowych.
Odpowiedz na pytanie: jaki warunek musi być spełniony, aby parabola nie miała
miejsc zerowych?
18 mar 13:13
Spike: załorzenie: aby funkcja leżała nad osią OX delta musi być mniejsza od zera (Δ<0, funkcja
nie ma pierwiastków)
y=(1/2)x2-bx+2
Δ<0
Δ=(-b)2-4*2*(1/2)=b2-4
b2-4<0
b2<4
IbI<2
b<2 i b>-2
b∈(-2,2)
18 mar 13:22
Bogdan:
Spike, dobrze.
Nierówność b
2 - 4 < 0 można rozwiązać również tak:
(b - 2)(b + 2) < 0
+ + + + + +
----------- -2 ----------- 2 ----------->
- - -
x € (-2, 2)
PS. Znak € otrzymuje się używając kombinacji klawiszy:
prawy alt i
u
18 mar 13:36