Jakie jest teraz prawdopodobieństwo wyjęcia białej kuli
elizka: Z urny w której znajdowało się m kul białych oraz n kul czarnych wyjęto jedną kulę anie nie
wiemy jaką. Jakie jest teraz prawdopodobieństwo wyjęcia białej kuli ?
14 lis 14:46
sushi_ gg6397228:
wszystkich kul jest
m+n
| | wszystkie biale | |
P(biala)= |
| |
| | wszystkie kule | |
| | wszystkie czarne | |
P(czarna)= |
| −−> to jest poza konkursem, dla wlasnego |
| | wszystkie kule | |
pocwiczenia
14 lis 14:49
elizka: czyli nie bierzemy pod uwagę faktu że wyjęto wcześniej jedną kulę ?
14 lis 14:53
rumpek:
Tak jak napisał sushi
| | | | (m+n)! | | (m + n − 1)! * (m + n) | |
|Ω| = | = |
| = |
| = |
| | | 1! * (m + n − 1)! | | (m + n − 1)! | |
= m + n
14 lis 15:25
elizka: dziękuję bardzo
14 lis 15:39