niewymiernosc..
Ola: Hej!
jak usunac niewymiernosc?
4
_____
1-√3
17 mar 17:32
Eta:
4( 1+√3)
tak ---------------------- = oblicz
( 1 - √3)(1 +√3)
17 mar 17:35
Ola: = 4+4√3
_______
-2
?
17 mar 17:42
tim: Dobrze, i teraz trzeba podzielić górę przez -2.
17 mar 17:43
Eta:
Prawie dobrze

możesz jeszcze zapisać ładniej ( czyli skrócić tak:
4( 1 +
√3)
--------------- = -2( 1 +
√3 ) = - 2 - 2
√3
- 2
17 mar 17:44
tim: Dokładnie jak napisała Eta ^^
17 mar 17:45
Eta:
Właśnie o to chodziło


i co trudne ?
17 mar 17:45
Eta:
tim , myślałam ,ze to Ola wpadła na pomysł skrócenia

a to TY



pozdrawiam !
17 mar 17:46
tim: Heh xD

,
17 mar 17:46
Ola: -2-2√3 ?
17 mar 17:46
Ola: super,dzięki tim i Eta

pozdrawiam gorąco
17 mar 17:49
tim: Wiesz Eta, jakie to fajne uczucie, jak ktoś dziękuje? ^^
17 mar 17:51