wielomiany
zombie: Dlaczego tutaj: W(x)=x (x2 + 4)(x2 − 5) są 3 rozwiązania a już tu: W(x)=3 (x + 5)(x − 2) są
dwa rozwiązania? Możecie mi to wyjaśnić?
14 lis 14:11
Basia:
iloczyn = 0 ⇔ jeden z czynników = 0
w pierwszym
x=0 lub x2+4=0 (niemożliwe) kub x2−5=0
x=0 lub x2 = 5
x=0 lub x=√5 lub x = −√5
w drugim
3=0 (niemożliwe) lub x+5=0 lub x−2 =0
x = −5 lub x=2
14 lis 14:14
Aga: W Przyrównujesz czynnik zawierający x do zera i rozwiązujesz równania.
Pierwsze: x=0 jedno rozwiązanie
x2+4=0 brak rozwiązań
x2−5=0 dwa rozwiązania
razem:3
w drugim
x=−5 jedno
x=2, jedno
razem:2.
14 lis 14:17
zombie: a tu: x (x2 − 16) (x2 + 1) = 0 w rozwiązaniu mam że to ma 2 rozwiązania, a przecież
x=0..chyba tak moze byc.to dlaczego tylko 2 rozwiazania?
14 lis 14:18
sushi_ gg6397228:
sa 3 rozwiazania
14 lis 14:19
zombie: no wlasnie tez mi sie tak wydaje,ale w rozwiazaniu mam 2...moze sie pomylili
14 lis 14:23
sushi_ gg6397228:
albo to nie jest do tego zadania rozwiazanie
x*(x2−16)*(x2+1)=0 ==> jezeli takie bylo wyjsciowe rownanie==> 3 rozwiazania
chyba ze gdzies bylo cos w mianowniku, wtedy moze byc mniej rozwiazan
14 lis 14:25
zombie: nie ma mianownika.dobra napisze ze 2. dzieki za pomoc
14 lis 14:27
sushi_ gg6397228: sa 3 rozwiazania
14 lis 14:30
Aga: Ale są 3 rozwiązania: 0,4,−4.
14 lis 14:31