prawdopodobieństwo wyciągnięcia białej kuli z drugiej urny
elizka: Z urny zawierającej 3 kule białe i 2 czarne przełożono dwie kule do urny zawierającej 4 kule
białe i 4 czarne. Jakie jest prawdopodobieństwo wyciągnięcia białej kuli z drugiej urny ?
Bardzo proszę o pomoc

!
14 lis 13:40
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba rozpatrzec 3 mozliwosci przelozenie kul z pierwszej do drugiej urny
14 lis 13:47
elizka: mam podobne rozwiązane ale nie wiem z kąd wzięło się 6/12 na początku rozwiązania

Z urny zawierającej 6 kul białych i 4 czarne przełożono 2 kule do urny zawierającej 8 kul
białych i 6 czarnych. Obliczyć prawdopodobieństwo wyciągnięcia kuli czarnej z drugiej urny.
P(C)=P( B1 B2 C3 ⋁ B1 C2 C3 ⋁ C1 B2 C3 ⋁ C1 C2 C3) =
6/12 * 5/11 * 6/16 + 6/12 * 4/11 * 7/16 + 4/12 * 6/11 * 7/16 + 4/12 * 3/11 * 8/16
= 51/176
Czy to jest dobrze zrobione ? Bo ja nic nie rozumiem z tego skąd się wzięło 6/12 ?
14 lis 14:17
elizka: sądzę że powinno być 6/10 a nie 6/12
14 lis 14:21
sushi_ gg6397228:
najlepiej jest zrobic drzewko, wtedy wszystko bedzie lepiej wygladac
14 lis 14:22
sushi_ gg6397228:
wtedy 6/12 i 5/11 jest źle
14 lis 14:24
elizka: już wiem jak rozwiązać to zadanie
14 lis 14:28
elizka: dziękuję
14 lis 14:28