zadanie z fizyki
domino: A pitcher throws a 0.15−kg baseball, accelerating it from rest to speed of about 90 mi/h.
Estimate
the force exerted by the pitcher on the ball. If needed, make a reasonable assumption for the
distance over which the pitcher accelerates the ball. (1 mi = 1.609 km)
nasze tłumaczenie: miotacz rzuca piłeczke o masie m=0.15kg, rozpędzając ją od stanu spoczynku
do 90 mi/h. Oszacuj siłe wykonaną przez miotacza. (1 mi = 1.609 km)
14 lis 13:22
b.: wzorki przy stand. oznaczeniach
F=ma
v=at
znasz v oraz m, szukasz F, nie znasz też a, t, S. Potrzeba wiec zrobic sensowne zalozenie o S
(jak napisane w oryginale), i juz dostaje sie uklad z 3 rownan z 3 niewiadomymi
14 lis 15:09