Nietoperz leci w kierunku ściany z szybkością 30m/s
Fizyka: Nietoperz leci w kierunku ściany z szybkością 30m/s i wysyła ultradźwięki o
częstotliwości 40kHz. Jakiej częstotliwości ultradźwięki odbite od ściany słyszy
nietoperz? Szybkośc ultradźwięków w powietrzu wynosi 340m/s
17 mar 17:31
Jakub: Zadanie robisz w dwóch etapach.
v = 340m/s (prędkość dźwięku)
v0 = 30m/s (prędkość nietoperza)
f0 = 40kHz = 40000Hz (częstotliwość ultradźwięku wysyłanego przez nietoperza)
1) Nietoperz leci w kierunku ściany i wysyła ultradźwięk. Ultradźwięk, który dolatuje do
ściany ma częstotliwość większą ponieważ nietoperz zbliżał się do ściany. Częstotliwość
dźwięku jaki doleci i odbije się od ściany jest równa
f1 = f0 ( v / v-v0) = policz
2) Od ściany odbija się dźwięk, który ma już częstotliwość równą f1. Dźwięk ten
dolatuje do nietoperza, ale ponieważ nietoperz się cały czas zbliża do ściany, to dźwięk
słyszany ma częstotliwość większą niż f1 i możesz ją policzyć z tego samego wzoru
f2 = f1 (v / v - v0) = policz
Odp. f2 = ...
17 mar 19:54
fiz: Super... dzięki
19 mar 01:02
kondzio: essaa
31 mar 08:41
wrkt: ghggghh
31 mar 08:41
lotek: gxhxcchjvvk
31 mar 08:42
irena: love
31 mar 08:42
marzenka: buziaki
31 mar 08:42
olaf: okon
31 mar 08:42
jc: wysokość dźwięku słyszanego przez lecącego nietoperza
| | 340+30 | |
= 40kHz * |
| = 47.7 kHz |
| | 340−30 | |
31 mar 10:37
:
31 mar 13:35